bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci (bubrežne litijaze, nefrolitijazu) su male, tvrde mineralnih naslaga koje se stvaraju u bubrezima. Kamenje su izrađene od mineralnih i kiselih soli.

Bubrežni kamenci imati mnogo uzroka i može utjecati na bilo koji dio vašeg mokraćnog sustava – od bubrega do mjehura. Često, kamenje se formira kada se urin postaje koncentriran, čime minerali kristalizirati i držati se zajedno.

Prolazeći bubrežnih kamenaca može biti vrlo bolan, ali je kamenje obično ne uzrokuju trajna oštećenja. Ovisno o situaciji, možda ćete trebati ništa više nego uzimati lijekove protiv bolova i piti puno vode proći kamen bubrega. U drugim slučajevima – na primjer, ako je kamenje postane uložio u trakta ili izazvati komplikacije urinarnog – kirurgija svibanj biti potrebno.

Vaš liječnik može preporučiti preventivni tretman da se smanji rizik od ponavljajućih bubrežnih kamenaca, ako ste pod povećanim rizikom od njih opet u razvoju.

Bubreg kamen ne može izazvati simptome dok se ona kreće oko unutar bubrega ili prelazi u svoj mokraćovoda – cijev koja spaja bubreg i mokraćni mjehur. U tom trenutku, vi svibanj iskustvo te znakove i simptome

Kada posjetiti liječnika

Bol uzrokovana bubrežnog kamenca može se promijeniti – na primjer, prelazeći na drugu lokaciju ili povećanje intenziteta – kameni pomiče kroz mokraćnog sustava.

Vrste bubrežnih kamenaca

Dogovorite sastanak sa svojim liječnikom ako imate bilo kakve znakove i simptome koji vas brinuti.

Odmah potražite liječničku pomoć ako se pojave

Bubrežni kamenci često nemaju definitivan, jedan uzrok, iako je nekoliko čimbenika može povećati rizik.

Bubrežni kamenci nastaju kad je vaš urin sadrži više kristala koji tvore tvari – kao što su kalcij, oksalata i mokraćne kiseline – nego se tekućina u urinu može razrijediti. U isto vrijeme, mokraća može nedostajati tvari koje sprečavaju kristale sljepljivanje, stvarajući idealno okruženje za bubrežni kamenac formirati.

Što možeš učiniti

Poznavanje vrsta bubrežnog kamenca pomaže utvrditi uzrok i može dati tragove o tome kako smanjiti rizik od dobivanja više bubrežnih kamenaca. Vrste bubrežnih kamenaca uključuju

Čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja bubrežnih kamenaca uključuju

Mali bubrežnih kamenaca koji ne blokiraju svoj bubreg ili uzrokuju druge probleme može se liječiti od svog obiteljskog liječnika. Ali, ako imate veliki kamen bubrega i iskustvo jake boli ili problema s bubrezima, liječnik vas može uputiti liječniku koji tretira probleme u urinarnom traktu (urologu ili nefrolog).

Da bi se pripremili za svoje imenovanje

Za bubrežnih kamenaca, neka osnovna pitanja uključuju

Što očekivati ​​od svog liječnika

Osim pitanja koja vas pripremiti unaprijed, ne ustručavajte se pitati bilo kakva druga pitanja tijekom svog imenovanja kao što palo na pamet.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti niz pitanja, kao što su

Ako vaš liječnik sumnja da imate kamen bubrega, što može imati dijagnostičke testove i procedure, kao što su

Imaging. Imaging testovi mogu pokazati bubrežnih kamenaca u svom mokraćnog sustava. Opcije se kreću od jednostavnih trbušne X-zrake, koja se može propustiti male bubrežnih kamenaca, do velike brzine ili dvojno energetske kompjutoriziranom tomografijom (CT) koje se mogu otkriti čak i sitne kamenčiće.

Ostale opcije imaging uključuju ultrazvuk, neinvazivan test i intravenozno urography, koja uključuje ubrizgavanje boje u ruke venu i uzimanje X-zrake (intravenski pyelogram) ili dobivanje CT slike (CT urogram), kao boja putuje kroz bubrege i mjehur.

Liječenje bubrežnih kamenaca varira, ovisno o vrsti kamena i uzrok.

Kamenčiće s minimalnim simptomima

Većina bubrežnih kamenaca neće zahtijevati invazivno liječenje. Vi svibanj biti u mogućnosti da prođe kamenčić od

Bubrežni kamenci koji se ne mogu liječiti konzervativnim mjerama – bilo zato što su prevelika da prođe na vlastitu ili zbog toga što izazivaju krvarenje, oštećenje bubrega ili infekcije mokraćnog sustava u tijeku – može zahtijevati više opsežnog tretmana. Postupci mogu uključivati

Veliki kamenje i one koje uzrokuju simptome

Korištenje zvučni valovi razbiti kamenje. Za određene bubrežnih kamenaca – ovisno o veličini i mjestu – vaš liječnik može preporučiti postupak zove Extracorporeal litotripsija šok valovima (ESWL).

ESWL koristi zvučne valove za stvaranje jake vibracije (šok valovi) koji break kamenje na sitne komadiće koje je moguće proslijediti u urinu. Postupak traje oko 45 do 60 minuta, a može izazvati umjerenu bol, tako da može biti pod sedativima ili svijetlo anestezije kako bi Vam udoban.

ESWL može uzrokovati krv u mokraći, modrice na leđima ili trbuhu, krvarenje oko bubrega i drugih susjednih organa, i nemir kao kameni fragmenti prolaze kroz urinarni trakt.

Kirurgija za uklanjanje vrlo veliko kamenje u bubregu. Postupak se zove perkutana nephrolithotomy (nef-red-IIh-Thot-uh-me) uključuje kirurški ukloniti bubreg kamen pomoću malih teleskopa i instrumente umetnute kroz mali rez na leđima.

Vi ćete primiti opću anesteziju za vrijeme operacije i biti u bolnici za jedan do dva dana dok se oporavi. Vaš liječnik može preporučiti ovu operaciju ako ESWL bio neuspješan.

Korištenje opseg ukloniti kamenje. Za uklanjanje manji kamen u svom mokraćovoda ili bubrega, liječnik može proći tanke svjetleće cijevi (ureteroskop) koji je opremljen sa kamerom kroz mokraćnu cijev i mokraćni mjehur na svoj mokraćovoda.

promjene u načinu života

Kada se kamen nalazi se i posebni alati mogu zamka kamen ili razbiti na komadiće koji će proći u mokraći. Liječnik tada može staviti malu cijev (stent) u ureter za ublažavanje oteklina i promicanje ozdravljenja. Možda će vam trebati opću ili lokalnu anesteziju tijekom ovog postupka.

Operacija paratiroidne žlijezde. Neki kalcijev fosfat kamenje su uzrokovane preaktivan epitelnih tjelešaca, koji se nalaze na četiri ugla svog štitnjača, odmah ispod Adamove jabučice. Kada ove žlijezde proizvode previše parathyroid hormon (hiperparatireoidizam), vaši razine kalcija može postati prevelik i bubrežni kamenci mogu formirati kao rezultat.

Hiperparatireoidizam ponekad događa kada mali, benigni tumor oblika u jednom od svojih epitelnih tjelešaca ili možete razviti još jedan uvjet koji vodi ove žlijezde da proizvode više paratiroidnog hormona. Uklanjanje rast od žlijezda zaustavlja stvaranje bubrežnih kamenaca. Ili vaš liječnik može preporučiti liječenje pod uvjetom da je uzrok vašeg paratiroidnih žlijezda overproduce hormona.

Prevencija bubrežnih kamenaca može uključivati ​​kombinaciju promjene načina života i lijekove.

Lijekovi

Vi svibanj smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca, ako vas

Pijte vodu tijekom cijelog dana. Za osobe s poviješću bubrežnih kamenaca, liječnici obično preporučuju prolazi oko 2,6 litre (2,5 litre) urina dnevno. Vaš liječnik može zatražiti da izmjeriti svoj urin izlaz kako bi bili sigurni da ste dovoljno pitke vode.

Ako živite u toplom i suhom klimom ili vježbate često, možda ćete morati piti još više vode za proizvodnju dovoljno mokraće. Ako je vaš urin je svjetlo i jasno, ti si vjerojatno dovoljno pitke vode.

Pitajte svog liječnika za upućivanje na dijetetičar koji će vam pomoći razviti plan prehrane koji smanjuje rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Lijekovi mogu kontrolirati količinu minerala i kiseline u urinu i može biti korisna kod ljudi koji čine određene vrste kamena. Vrsta lijekova vaš liječnik propisuje ovisit će o vrsti bubrežnih kamenaca imate. Ovdje su neki primjeri

posjetite svog liječnika