henoch-schönleinova purpura (HSP): uzroci, simptomi i liječenje

Henoch-schönleinova purpura (HSP) je bolest koja uključuje upalu malih krvnih žila. To se najčešće javlja kod djece. Upala uzrokuje krvnih žila u koži, crijevima, bubrezima i zglobovima za početak curi. Glavni simptom je osip s brojnim malim modrica, koje imaju povišenu izgled, preko nogu ili stražnjice.

HSP obično završava nakon četiri do šest tjedana – ponekad s ponovne pojave simptoma tijekom tog razdoblja, ali bez dugoročnih posljedica. Ako su organi poput bubrega i crijeva pogođena, liječenje je često potrebno i važno je da se redovito praćenje kako bi se spriječilo ozbiljne komplikacije.

Točan uzrok HSP nije poznat. Imunološki sustav se vjeruje da igraju ulogu u ciljanju na krvne žile koji su uključeni. Abnormalni imuni odgovor na infekciju može biti faktor u mnogim slučajevima. Oko dvije trećine slučajeva HSP pojaviti dana nakon simptoma infekcije gornjih dišnih puteva razvijati.

Neki slučajevi HSP su povezani s cijepljenjem za tifusa, kolere, žute groznice, ospice, ili hepatitisa; hrana, lijekovi, kemikalije i uboda insekata. Neki stručnjaci kažu da je HSP je povezana s hladnijeg vremena od jeseni i zime.

Klasični simptomi HSP su osip, bol u zglobovima i oteklina, bol u trbuhu, i / ili povezanih bolesti bubrega, uključujući i krv u mokraći. Prije ti simptomi počnu, pacijenti mogu imati dva do tri tjedna vrućice, glavobolje, i mišićna bol i bol. Rijetko, druge organe, poput mozga, srca ili pluća, može utjecati.

Ovdje su neke ključne detalje o simptomima HSP

Osip. Osip se obično pojavljuje u svih bolesnika s HSP-om. Početni izgled može sličiti košnice, s malim crvenim točkama ili kvrga na nižim nogama, stražnjici, koljenima i laktovima. Ali to promijeniti pojavljuju više kao modrica. Osip obično utječe na obje strane tijela podjednako i ne blijediti na pritisak.

Povećali svoj njegu kože rutinu izgledati mlađe sada.

Izgleda dobro u svakom Phot; Kako Briga za suhu, Red Ski; Iznenađujući načini za smanjenje bora; Protjerati Vrećice ispod očiju