ibandronat (oralnim putem) opis i brand imena

Ibandronat se koristi za liječenje i prevenciju osteoporoze (stanjivanje kostiju) u žena nakon menopauze.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke ibandronata u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Tableta

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost ibandronata u starijih osoba.

Alergije

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

pedijatrijski

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Recite svom liječniku ako uzimate bilo koji drugi recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) medicine.

gerijatrijske

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali mogu biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite ovaj lijek, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Ostale interakcije

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Druge zdravstvene probleme

Ovaj lijek dolazi s lijekovima vodič. Pročitajte i pažljivo slijedite upute. Pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Doziranje

Pobrinite se da Vaš liječnik zna ako ste na bilo koji poseban način ishrane, kao što su niske natrija ili niskog šećera prehrani. Vaš liječnik može preporučiti da jedu uravnoteženu prehranu s odgovarajućom količinom kalcija i vitamina D (u mlijeku ili drugih mliječnih proizvoda).

Uzmi ibandronate s punom čašom (6 do 8 unci) od obične vode na prazan želudac. Pri tome treba uzeti prvu stvar ujutro najmanje 60 minuta prije nego što bilo hrane, pića ili drugih lijekova. Hrana i piće (npr, mineralna voda, kava, čaj, mlijeko ili sok) će smanjiti količinu ibandronata apsorbira u tijelo. Čekaju dulje od 60 minuta će omogućiti lijeka za apsorpciju. Lijekovi kao što su antacidi, kalcij ili vitamin supplement također će se smanjiti apsorpciju ibandronata.

Progutajte tabletu cjelinu. Ne sisati ili žvakati tablete jer može izazvati iritaciju grla.

Nemojte leći 60 minuta nakon uzimanja ibandronate. To će pomoći ibandronat doći želudac brže. To će također pomoći spriječiti iritaciju svoj jednjak.

Važno je da jedete dobro uravnotežena dijeta sa odgovarajućom količinom kalcija i vitamina D (u mlijeku ili drugih mliječnih proizvoda). Međutim, ne uzeti nikakvu hranu, piće, ili kalcij ili vitamin supplement u roku od 60 minuta ili duže nakon uzimanja ibandronate. Da bi to učinili, možda bi ovaj lijek ispravan rad.

Slijedite svoje doziranje upute koje ste dobili od svog liječnika blisko. To može utjecati na način na koji je ovaj lijek djeluje ako ne. Nemojte prestati uzimati ovaj lijek iznenada bez moleći svog liječnika.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

propustili dozu

Za pacijente koji uzimaju lijekove svaki dan: Ako propustite dozu ili zaboravite koristiti svoj lijek u jutarnjim satima, preskočite propuštenu dozu i uzmite lijek sljedećeg jutra. Nemojte uzeti dvije tablete u istom danu. Povratak na svom redovitom rasporedu sljedeći dan.

skladištenje

Za pacijente koji uzimaju lijekove mjesečno: Ako propustite dozu, a vaša sljedeću dozu je više od 7 dana daleko, uzmi ga sljedećeg jutra nakon što se sjećam. Povratak na svom redovnom rasporedu dana u mjesecu za uzimanje sljedeću dozu.

Za pacijente koji uzimaju lijekove mjesečno: Ako propustite dozu, a sljedećeg zakazanog doza je 1 do 7 dana daleko, čekati do tada da se lijek i preskočite propuštenu dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Važno je da vaš liječnik provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima kako bi bili sigurni ovaj lijek radi ispravno i gledati za neželjene efekte.

Ovaj lijek može iritirati jednjak. Ako mislite da je ovaj lijek je počeo oštetiti jednjak, prestati uzimati ovaj lijek i obratite se liječniku. Neki simptomi oštećenja na jednjaku su žgaravica (novi ili lošije nego inače), bol pri gutanju, bol u sredini prsa, poteškoće s gutanjem, ili osjećaj da je hrana zaglavi na putu do vašeg želuca.

Ovaj lijek može smanjiti količinu kalcija u krvi. Nazovite svog liječnika odmah ako se razviju bilo kakve znakove niskim razinama kalcija, kao što su grčevi mišića ili trzanja, ili utrnulost ili trnci u prstima, prstima ili usnama.

Važno je da obavijestite sve svoje zdravstvene službe da uzimate ibandronate. Ako imate stomatološke zahvate, uzimajući ibandronate, vi svibanj imati povećane šanse za dobivanje ozbiljan problem sa svojim čeljusti. To može biti češći ako koristite ibandronate za dugo vremena.

Pobrinite se da obavijestite svog liječnika o svim novim medicinskim problemima, osobito sa svojim zubima ili čeljusti. Obavijestite svog liječnika ako imate jake kosti, zglob, ili bol u mišićima dok koristite ovaj lijek.

Ovaj lijek može povećati rizik od razvoja prijeloma bedrene kosti. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate tupu bol u bedrima, preponama ili bokova.

Ovaj lijek može komunicirati s bojom koja se koristi za sken kostiju.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Nabavite hitnu pomoć odmah ako bilo koji od sljedećih simptoma predoziranja javljaju

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.