imatinib

Terapijski Klasa: sredstvo protiv tumora

Koristi za imatiniba

Farmakološka Klasa: tirozin kinaze

imatinib je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za imatiniba, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na imatinib ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke imatiniba u liječenju Philadelphia kromosom pozitivne kronične mijeloične leukemije (Ph + CML) i akutna limfatična leukemija (Ph + ALL) u djece mlađe od 1 godine. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost imatiniba u starijih osoba. Međutim, ozbiljne nuspojave (npr oticanje lica, ruku, prstiju, stopala, i / ili potkoljenice, i neobično debljanje) mogu biti više vjerojatno da će se pojaviti u starijih bolesnika, koji mogu biti osjetljiviji od mlađih odraslih osoba do učinci imatiniba.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Prije Korištenje imatiniba

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate imatinib, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje imatiniba s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći imatiniba s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebno u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Korištenje imatiniba s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje imatiniba s bilo što od sljedećeg se obično ne preporučuje, ali može biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite imatinib, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje imatiniba. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi imatiniba samo kao režiji liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio. Uzimanje previše može povećati šanse za nuspojave, dok uzimanje premalo se ne može poboljšati svoje stanje.

imatinib treba uzeti s visokom čašom vode i obroka kako bi se spriječio iritaciju želuca.

Progutajte tabletu cjelinu. Ne slomiti ili zdrobiti ga.

Ako ne može progutati tabletu, možete otopiti tabletu u čaši vode ili sok jabuke. Ako uzimate tablete od 100 mg, otopiti ga u 2 unce (1/4 šalice) vode ili soka. Ako uzimate tablete od 400 mg, otopiti ga u 7 unci (oko 1 čaša) vode ili soka. Umiješajte žlicom i piti odmah nakon tableta ne otopi.

Nemojte jesti grejp ili piti sok od grejpa dok koristite imatiniba. Grejp i sok od grejpa može uzrokovati razine u krvi imatiniba biti veća od normalne.

Budite oprezni da ne nositi slomiti ili slomljena tablete. Ako imate kontakt sa polomljenim ili zdrobljenih tableta, oprati kožu sapunom i vodom odmah.

Doza imatiniba biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze imatiniba. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu imatiniba, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Pravilna uporaba imatiniba

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da je imatinib radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka. Pazite da sve obveze.

Korištenje imatiniba dok ste trudni mogu naštetiti vašem nerođenom djetetu. Koristite visoko učinkovit oblik kontracepcije (pogotovo ako ste spolno aktivni bolesnica) zadržati od uzimajući trudna. Ako mislite da ste zatrudnjeti dok koristite lijek, obavijestite svog liječnika odmah.

Ozbiljne kožne reakcije mogu se pojaviti tijekom liječenja imatinib. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate mjehura, piling, ili opuštanja kože, crvene kožne lezije, teške akne ili osip na koži, čireve ili čireva na koži, ili vrućica ili zimica dok koristite imatiniba.

Neke ozbiljne nuspojave kao što su crna, katrana stolice, jakih bolova u trbuhu ili povraćanje krvi ili materijala koji izgleda kao kave može se javiti tijekom liječenja imatinib.

Dok se liječite s imatinib, a nakon što prestanete liječenje s njim, nemam vakcine (cijepljenje) bez vašeg liječnika odobrenje. Imatinib može smanjiti otpornost organizma, a postoji šansa da bi mogli dobiti infekciju cijepljenje je značilo da se spriječi. Osim toga, druge osobe koje žive u vašem kućanstvu ne bi trebali uzimati oralni polio cjepivo, jer postoji mogućnost da bi mogli prenijeti virus dječje paralize na vas. Također, izbjegavajte osobe koje su nedavno snimljene oralnog polio cjepiva. Ne doći blizu njih i ne ostaju u istoj prostoriji s njima za vrlo dugo. Ako ne možete uzeti ove mjere opreza, te bi trebao uzeti u obzir nosio zaštitnu masku koja pokriva nos i usta.

Imatinib može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi, čime se povećava šanse za dobivanje infekcije. On također može smanjiti broj trombocita, koji su neophodni za pravilno zgrušavanje krvi. Ako se to dogodi, postoje određene mjere opreza koje možete poduzeti, pogotovo kada se krvna slika je niska, kako bi se smanjio rizik od infekcije ili krvarenja

Mjere opreza tijekom korištenja imatiniba

Ako brzo dobivanjem na težini, imaju bolove u prsima ili nelagoda, ekstremni umor ili slabost, poteškoće s disanjem ili neravne srca, ili pretjeranog oticanje ruku, zapešće, gležanj, ili stopala, provjerite sa svojim liječnikom. To mogu biti simptomi problema srce ili tijelo imajući previše vode.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate bolove ili osjetljivost u gornjem dijelu trbuha, blijede stolice, tamni urin, gubitak apetita, mučnina, neuobičajen umor ili slabost, ili žutim očima ili kožom. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema jetre.

imatinib može uzrokovati spor rast. Ako vaše dijete koristi imatinib, liječnik će morati voditi računa o visini i težini Vašeg djeteta kako bi bili sigurni da vaše dijete raste kako treba.

imatinib može uzrokovati ozbiljne tip reakcije zove tumor sindroma lize. Vaš liječnik može vam dati lijek koji će vam pomoći spriječiti ovu. Nazovite svog liječnika odmah ako imate smanjenje ili promjene u količini urina, bol u zglobovima, ukočenost ili otekline, donjeg dijela leđa, sa strane ili bol u želucu, brzo debljanje, oticanje stopala ili potkoljenice ili neuobičajen umor ili slabost.

imatinib može uzrokovati vrtoglavicu, pospanost, ili problema u vidim jasno. Pobrinite se da znate kako reagirate na imatinib prije početka vožnje, strojevima ili obavljati druge poslove koji su vam potrebni da budu na oprezu i vidjeti dobro.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne (npr gospina trava) ili vitaminskih dodataka.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

imatinib nuspojave

imatinib

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija D Pozitivan dokaz rizika

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Kronične mijeloične leukemije hidroksiurea, Gleevec, ciklofosfamid, Cytoxan, Hydrea, Sprycel

Gastrointestinalne strome jajnika Gleevec, Sutent, sunitinib, Stivarga, regorafenib

Akutne limfoblastične leukemije metotreksat, Gleevec, doksorubicin, merkaptopurin, adriamicin, Sprycel

Sistemske mastocitoze omeprazol, Prilosec, lanzoprazol, Prevacid, Gleevec, kromolin