interferon beta-1a (intramuskularno, supkutano put) opis i brand imena

Interferon beta-1 injekcija se koristi za liječenje oblika relaps multiple skleroze (MS). Ovaj lijek neće izliječiti MS, ali može usporiti neke od onemogućavanju efekte i smanjiti broj relapsa bolesti. Interferoni su prirodne tvari koje se proizvode u tijelu pomoći u borbi protiv infekcija. Interferon beta-1a je sintetički (umjetna) verzija tih tvari.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi do učinaka interferona beta-1a injekciju u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Rješenje; Kit

Iako primjerene studije o odnosu života na učinke interferona beta-1a injekcije nisu izvršene u starijih stanovnika, gerijatrijske specifični problemi se ne očekuje da se ograniči korisnost interferona beta-1a injekcije u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne bubrega, jetre, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez u bolesnika koji su primali injekcije interferona beta-1a.

Alergije

Istraživanja kod žena ukazuju na to da je ovaj lijek predstavlja minimalan rizik za dijete ako se koristi tijekom dojenja.

pedijatrijski

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Ostale interakcije

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Druge zdravstvene probleme

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Doziranje

Medicinska sestra ili drugi osposobljeni zdravstveni radnik će vam dati ovaj lijek. Vi svibanj također biti poučeni kako dati lijek kod kuće. Ovaj lijek se daje kao metak pod kožu ili u mišić.

Ukoliko se injicira interferon beta-1a sebe, koristiti ga točno prema uputama liječnika. Nemojte mijenjati dozu ili raspored doziranja bez provjere najprije sa svojim liječnikom. Točan iznos medicine je potrebno je pažljivo razrađen. Korištenje previše će povećati rizik za nuspojave, dok koristite premalo se ne može poboljšati svoje stanje.

Vi ćete biti prikazan područja tijela gdje je to udarac može dati. Koristite neki drugi tjelesne površine svaki put kad daju sebi metak. Pratite gdje ste dati svaki metak kako bi bili sigurni da rotirati dijelovima tijela.

Koristite samo brand ovog lijeka da je vaš liječnik propisao. Različite marke možda neće raditi na isti način.

Rebif® dolazi kao samoinjiciranje ili prethodno napunjene štrcaljke. To najbolje funkcionira ako ga koristite u isto vrijeme (obično u kasno poslijepodne ili navečer) na istim 3 dana (primjerice, u ponedjeljak, srijeda i petak) najmanje 48 sati, osim svaki tjedan.

Avonex® dolazi kao prethodno napunjene autoinjektora olovke, prethodno napunjene štrcaljke, ili praška. Prašak treba miješati sa sterilnom vodom prije nego što se daje. Ne tresite bočicu nakon što dodate vodu. Nježno vrtlog vode i lijekova zajedno pomiješati. Smjesa treba biti bistra ili blago žute boje. Ne koristite smjesu ako vidite čestice u njemu. Koristite lijekove što je prije moguće nakon miješanja. Ako ne možete dati svoj metak odmah, možete zadržati špricu u hladnjaku do 6 sati. Nakon 6 sati, baciti lijekove daleko i miješati još jednu dozu.

Koristite novu iglu, neotvorenu bočicu, ili šprice svaki put kad bi se uvelo svoj lijek. Nemojte koristiti bilo koju drugu iglu za napunjenoj samoinjiciranje olovkom.

Svaki paket medicine sadrži lijekove vodič i list pod nazivom Upute za uporabu. Pročitajte ove informacije pažljivo i pobrinite se da razumijete

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

propustili dozu

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

skladištenje

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Avonex®: Ako propustite dozu, dati ga što je prije moguće. Vratite se na redovitom rasporedu sljedećeg tjedna. Nemojte koristiti ovaj lijek 2 dana za redom.

Rebif®: Ako propustite dozu, dati ga što je prije moguće. Preskoči sljedeći dan i dati svoj redoviti dozu 48 sati kasnije. Vratite se na redovitom rasporedu sljedećeg tjedna. Nemojte koristiti ovaj lijek 2 dana za redom.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Spremite prethodno napunjene za samostalno olovke, unaprijed napunjene injekcije ili bočice u hladnjaku. Ne zamrzavati. Ako rashladni nije dostupan, Rebif® napunjena šprica i prah bočice Avonex® može se čuvati do 30 dana na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline (temperature iznad 77 stupnjeva F) i izravnom svjetlu. Avonex® napunjene autoinjektiranje olovke i napunjena šprica može se čuvati do 7 dana na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline (temperature iznad 77 stupnjeva F) i izravnom svjetlu. Omogućiti Avonex® napunjen autoinjektiranje olovke i napunjene šprice da se zagrije na sobnu temperaturu prije ubrizgavanja uklanjanjem iz hladnjaka za oko 30 minuta. Nemojte ih zagrijavati u mikrovalnoj pećnici ili u vrućoj vodi.

Stavite korištene igle u tvrdu, zatvorenoj posudi da iglice ne mogu probiti kroz. Čuvati spremnik izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da je ovaj lijek djeluje. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Ovaj lijek može izazvati neki ljudi biti zabrinuti, razdražljiv, ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i sklonosti ili postati depresivni. Ako ste vi ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih nuspojava, obavijestite svog liječnika odmah.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako imate tamnu mokraću, uporna gubitak apetita, simptome slične gripi, glavobolju, stalnu povraćanje, opći osjećaj umora ili slabosti, svijetlo obojena stolica, desno gornji bolovi u trbuhu ili nježnost, ili žute oči ili kože. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema jetre.

Ovaj lijek može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije, uključujući i anafilaksije. Anafilaksija može biti opasno po život i zahtijeva hitnu liječničku pomoć. Nazovite svog liječnika odmah ako imate osip, svrbež, promuklost, problema s disanjem, poteškoće s gutanjem, ili bilo oticanje ruke, lice, ili usta dok koristite ovaj lijek.

Ovaj lijek može smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi. Ovo će povećati vaše šanse za dobivanje infekcije. To također može smanjiti broj trombocita u krvi. Trombociti su potrebni za pravilno zgrušavanje krvi. Ako se to dogodi, postoje određene mjere opreza koje možete poduzeti, pogotovo kada se krvna slika je niska, kako bi se smanjio rizik od infekcije ili krvarenja

Ovaj lijek može izazvati crvenilo, bol ili oteklina na mjestu uboda. Neki pacijenti razvili infekcije kože ili trajnu depresiju (nekroze) ispod kože na mjestu ubrizgavanja. Obratite se svom liječniku odmah ako primijetite depresivni ili razvedena kože, plavo-zelene do crne kože promjena boje, ili bol, crvenilo, ili sloughing (peeling) kože.

Ovaj lijek se obično izaziva reakciju slične gripi, a bolovi u mišićima, zimica, groznica, glavobolja, bol u zglobovima, i mučninu. Korištenje pucao na spavanje mogu dopustiti da spavaš kroz simptome. Vaš liječnik svibanj želite uzeti lijek koji će vam pomoći kontrolirati bol ili groznica (npr acetaminofen ili ibuprofen). Pažljivo slijedite liječničke upute o tome kako spriječiti ili liječiti ove simptome.

Ovaj lijek sadrži albumin, koja dolazi iz ljudske krvi. Neke ljudske krvi proizvodi su prenijeti određene viruse na ljude koji su ih primili, iako je rizik nizak. Ljudska donatori i donirali krv su i testirani na viruse da drže mali rizik prijenosa. Razgovarajte sa svojim liječnikom o ovom riziku, ako su u pitanju. Avonex® napunjen samoubrizgavač olovke i napunjene štrcaljke ne sadrže albumin koji dolazi iz doniranih ljudske krvi.

Vrh kapica Avonex® napunjene štrcaljke sadrži suhu prirodnu gumu (derivat lateksa), koji može uzrokovati alergijske reakcije kod ljudi koji su osjetljivi na lateks. Obavijestite svog liječnika ako imate alergije na lateks prije nego što počnete uzimati ovaj lijek.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.