intersticijske plućne bolesti

je prepoznat kao najbolji pulmologiju bolnice u narodu za 2015-2016 po američkom News & World Report.

Intersticijski (u tur-STISH-ul) plućne bolesti opisuje veliku skupinu poremećaja koje karakterizira progresivan ožiljke od plućnog tkiva između te poticanje zračnih vrećica. Ožiljci povezane s intersticijske bolesti pluća može uzrokovati progresivno ukočenost pluća, na kraju utječe na vašu sposobnost da diše i dobiti dovoljno kisika u krvotok.

Intersticijska plućna bolest može biti široko kategorizirani u poznatim i nepoznatim uzrocima. Najčešći poznati uzroci uključuju autoimune ili rheumatologic bolesti, profesionalne i organske izloženosti, lijekova i zračenja. Intersticijska plućna bolest nepoznatog uzroka prevladavaju idiopatske plućne fibroze, određeni i progresivne fibrotičkih bolesti pluća, a potom i idiopatska intersticijska pneumonija, kao što su nespecifične intersticijska pneumonija (NSIP) i sarkoidoze.

Kada dođe do pluća ožiljke, to je uglavnom nepovratna. Lijekovi mogu usporiti oštećenje intersticijske bolesti pluća, ali mnogi ljudi nikada ne vrati u potpunosti iskoristila svojih pluća. Lung transplantacija je opcija za neke ljude koji su pogoršanja intersticijska bolest pluća, unatoč liječenju.