ishemijski kolitis

Ishemijski kolitis se događa kada se smanjuje protok krvi u dio debelog crijeva (kolona), obično zbog sužene ili blokirane krvne žile (arterije). Smanjena protok krvi ne daje dovoljno kisika za stanice u probavnom sustavu.

Ishemijski kolitis može uzrokovati bol i može oštetiti vaše debelo crijevo. Bilo koji dio debelog crijeva može utjecati, ali ishemijski kolitis obično uzrokuje bol na lijevoj strani trbuha (abdomena).

To stanje može biti pogrešno dijagnosticira jer se lako može zamijeniti s drugim probavnim problemima. Ishemijski kolitis može liječiti na vlastitu. No, možda ćete trebati lijekove za liječenje ishemijskog kolitisa ili spriječiti infekciju, ili ste svibanj potreba kirurgija, ako vaše debelo crijevo je oštećen.

Znakovi i simptomi ishemijskog kolitisa mogu uključivati

Rizik od teških komplikacija je veća ako imate simptome na desnoj strani trbuha. To je zato što su arterije koje opskrbljuju desnoj strani debelog crijeva i hrane dio svog tankog crijeva, a može biti blokiran previše. Bol, tendira da bude teža s ovom vrstom ishemijskog kolitisa.

Kada posjetiti liječnika

Blokirani protok krvi u tankom crijevu brzo može dovesti do smrti crijevnog tkiva (nekroza). Ako se to dogodi život opasne situacije, trebate operaciju za brisanje blokada i da se ukloni onaj dio crijeva koji je oštećen.

Uloga lijekova

Odmah potražite liječničku pomoć ako imate iznenadna, jaka bol u trbuhu. Bolovi u trbuhu čini da se tako neugodno da ne možete mirno sjediti ili pronaći udoban položaj je hitne medicinske pomoći.

ako se razviju zabrinjavajuće znakove i simptome kao što su krvavi proljev obratite se liječniku. Rana dijagnoza i liječenje može spriječiti ozbiljne komplikacije.

Točan uzrok smanjenog protoka krvi u debelom crijevu nije uvijek jasna. No, nekoliko faktora može povećati rizik od ishemijskog kolitisa

Određeni lijekovi također mogu dovesti do ishemijskog kolitisa, iako je to rijetko. Oni uključuju

Što možeš učiniti

Čimbenici rizika za nastanak ishemijske kolitisa uključuju

Ishemijski kolitis će bolje na vlastitu u roku od dva do tri dana. U više-težim slučajevima komplikacije mogu uključivati

Idi na hitnu ako imate jake bolove u trbuhu čini da se tako neugodno da ne možete mirno sjediti. Možete biti upućeni na hitnu operaciju dijagnosticirati i liječiti svoje stanje.

Ako vaši znakovi i simptomi su umjerena i povremena, nazovite svog liječnika za imenovanje. Nakon početne procjene, možete biti upućeni na liječnika koji se bavi probavne smetnje (gastroenterolog) ili poremećaja krvnih žila (vaskularni kirurg).

Evo neke informacije kako bi vam pomoći da biste dobili spreman za imenovanje, i što možete očekivati ​​od svog liječnika.

Pitanja pitajte svog liječnika

Vaš liječnik je vjerojatno da će vas pitati pitanja o simptomima, kao što su

Ishemijski kolitis se često može zamijeniti s drugim poremećajima, jer su njihovi simptomi preklapaju, posebno upalne bolesti crijeva (IBD). Na temelju vaših znakova i simptoma, liječnik može preporučiti ove imaging testovi

Liječenje ishemijskog kolitisa ovisi o ozbiljnosti svog stanja.

Znakovi i simptomi često se smanjiti na dva do tri dana u blagim slučajevima. No, vaš liječnik može preporučiti

Vaš liječnik će zakazati follow-up colonoscopies pratiti ozdravljenje i tražiti komplikacija.

Dok je većina slučajeva riješiti na vlastitu, ako vaš simptomi su teški, ili debelo crijevo je oštećen, možda ćete morati kirurgije

Što očekivati ​​od svog liječnika

Vjerojatnost operacije može biti veća ako se ima u podlozi stanja, kao što su bolesti srca ili niskog krvnog tlaka.

Budući da je uzrok ishemijskog kolitisa nije uvijek jasno, nema siguran način da se spriječi nered. Većina ljudi koji imaju ishemijski kolitis brzo oporaviti i nikada mogli imati drugu epizodu.

kirurgija

Kako bi se spriječilo ponavljanje epizoda ishemijskog kolitisa, vaš liječnik može preporučiti eliminira bilo koji lijek koji bi mogao izazvati ishemijski kolitis. On ili ona može također test za zgrušavanje abnormalnosti, posebno ako nema drugih razloga za ishemijskog kolitisa je bilo očito.

posjetite svog liječnika