izotretinoin

Isotretinoin ne smije biti korišten od strane ženskih pacijenata koji jesu ili mogu postati trudna. Tu je izuzetno visok rizik da će se teške urođene mane rezultat ako trudnoća dogodi, uzimajući isotretinoin. Ako se tijekom liječenja pacijentice koja se održava isotretinoin trudnoća ne dogodi, izotretinoin treba odmah prekinuti, a ona bi trebala biti upućeni na Ginekolog iskustvom u reproduktivne toksičnosti za daljnju procjenu i savjetovanje. Zbog izotretinoin je teratogenosti, što bude odobren za stavljanje na tržište samo po posebnom ograničenom distribucije programa pod nazivom iPLEDGE (TM). Liječnika koji propisuje lijek, pacijent, a ljekarna mora biti registrirana i zadovoljiti sve zahtjeve iPLEDGE prije distribucije.

Koristi za isotretinoin

Terapijski Klasa: protiv akni

Kemijski Klasa: retinoid

Isotretinoin se ne smije koristiti za liječenje žena koje su u stanju da rađa djecu, osim ako drugi oblici liječenja su pokušali prvi i nisu uspjeli. Isotretinoin ne smije uzimati tijekom trudnoće, jer to izaziva urođene mane kod ljudi. Ako ste u mogućnosti imati djecu, vrlo je važno da ste pročitali, razumjeli i slijediti upozorenja začeća u isotretinoin.

izotretinoin je dostupan samo pod registriranom distribucije programa zvanog iPLEDGE ™ program.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako su ti načini nisu uključeni u označavanja proizvoda, izotretinoin koristi se u nekih bolesnika sa sljedećim medicinskim uvjetima

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za isotretinoin, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na isotretinoin ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Prije Korištenje isotretinoin

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke isotretinoin u djece mlađe od 12 godina. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

izotretinoin treba koristiti s oprezom u mladih, posebno onih s problemima kostiju ili bolesti.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost isotretinoin u starijih osoba. Međutim, stariji bolesnici mogu imati veći rizik od problema i nuspojava prilikom uzimanja isotretinoin.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada ste uzimajući isotretinoin, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje isotretinoin s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje isotretinoin s bilo što od sljedećeg se obično ne preporučuje, ali može biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite isotretinoin, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje isotretinoin. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Isotretinoin dolazi s informiranje pacijenata obliku i priručnik. Vrlo je važno da ste pročitali i razumjeli te informacije. Budite sigurni da pažljivo slijedite ove upute i pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Žene u reproduktivnoj dobi moraju se prijaviti za program rizika trudnoće naziva iPLEDGE ™ kako bi dobili svoj isotretinoin recept za svaki mjesec. Možete se prijaviti na internetu (www.ipledge.com). Budite sigurni da zamolite svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja o ovom programu. Vrlo je važno da se razumjeti i slijediti sve zahtjeve. Nećete dobiti još jedan recept, osim ako slijedite upute za program.

Isotretinoin ne mora uzeti žena reproduktivne dobi, osim ako se koriste dva učinkovite oblike kontracepcije (kontracepcijske) najmanje 1 mjesec prije početka liječenja. Kontracepcija mora nastaviti tijekom razdoblja liječenja, koje je do 20 tjedana, a za 1 mjesec nakon izotretinoin je zaustavljen. Budite sigurni da ste raspravljali ovu informaciju sa svojim liječnikom.

Ako ste žena koja je u stanju imati djecu, morate imati 2 testove na trudnoću prije početka liječenja s isotretinoin kako bi bili sigurni da niste trudni. Drugi test trudnoće mora se uzeti najmanje 19 dana nakon prvog ispitivanja i tijekom prvih 5 dana menstruacijskog razdoblju neposredno prije početka liječenja. Osim toga, morate imati test na trudnoću svaki mjesec dok ste uzimajući isotretinoin i mjesec dana nakon tretmana završen.

Progutajte kapsulu cijelu s punom čašom (8 unci) vode ili druge tekućine. Accutane (R) i njegovi generički proizvodi treba uzeti s hranom. Absorica (TM) može se uzeti sa ili bez hrane. Ne lomite, prekinuti ili žvakati kapsulu.

Vrlo je važno da se isotretinoin samo kao režiji svog liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio. To bi moglo povećati šanse za nuspojave.

Vrlo je važno da se ne dijele isotretinoin s kim zbog rizika od oštećenja ploda i drugih ozbiljnih nuspojava.

Absorica ™ oralne kapsule ne bi trebao biti zamijenjen s drugim oblicima isotretinoin (npr Accutane®). Različite marke možda neće raditi na isti način. Ako napunite svoj lijek i to izgleda drugačije, provjerite sa svojim ljekarnikom.

Doza isotretinoin će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze isotretinoin. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Pravilna uporaba isotretinoin

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu isotretinoin, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti napredak za vas ili vaše dijete na redovite posjete kako bi bili sigurni izotretinoin radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Isotretinoin izaziva urođene mane kod ljudi ako se uzima tijekom trudnoće. Ako sumnjate da ste možda zatrudnjeti, prestanite uzimati isotretinoin i provjerite sa svojim liječnikom odmah.

Mjere opreza tijekom korištenja isotretinoin

Korištenje isotretinoin dok ste trudni može izazvati vrlo ozbiljne poteškoće pri porodu. Koristite dva oblika učinkovite kontracepcije da bi od uzimajući trudna mjesec dana prije početka liječenja, dok koristite isotretinoin (čak i ako se lijek privremeno zaustavljen), a za najmanje mjesec dana nakon što prestanu uzimati lijek. Najučinkovitije oblici kontracepcije su hormoni kontracepcijske pilule, flasteri, snimaka, vaginalni prstenovi, ili implanti, IUD, ili vazektomija (za muškarce). Jedan od tih oblika kontracepcije treba se pomiješati s kondom, dijafragmu, ili cervikalne kapice.

Nemojte uzimati druge lijekove bez provjere najprije sa svojim liječnikom. To uključuje vitamine, biljne proizvode i recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove. Neki lijekovi ili dodaci prehrani (npr gospina trava) može uzrokovati vaše kontracepcijske pilule ne rade kao dobro.

Tijekom prva 3 tjedna uzimate isotretinoin, vaša koža može postati razdražen. Također, vaše acne može činiti da biste dobili gore prije nego što dobiva bolje. Provjerite sa svojim liječnikom ako je stanje vaše kože ne popravi u roku od 1 do 2 mjeseca nakon početka isotretinoin ili u svakom trenutku svoga iritacija kože postaje žestoko. Cijeli poboljšanje nastavlja i nakon što prestanu uzimati isotretinoin i može potrajati i do 6 mjeseci. Vaš liječnik može vam pomoći izabrati prave kože proizvode za smanjenje suhoće kože i iritacije.

Vi ili Vaše dijete ne bi trebalo donirati krv u banci krvi tijekom korištenja isotretinoin ili 30 dana nakon prestanka uzimanja. Ovo je kako bi se spriječilo trudnu pacijenta od primitka krv koja sadrži lijek.

U nekih bolesnika, izotretinoin može uzrokovati smanjenje noćni vid. Taj se problem može pojaviti iznenada. Ako se to ne dogodi, nemojte voziti, koristiti strojeve, ili učiniti bilo što drugo što bi moglo biti opasno, ako niste u mogućnosti vidjeti dobro. Također, provjerite sa svojim liječnikom.

Isotretinoin može uzrokovati suhoću očiju. Ako ste vi ili vaše dijete nositi kontaktne leće, oči mogu biti osjetljiviji na njih za vrijeme koje uzimate isotretinoin i za do 2 tjedna nakon prestanka uzimanja. Kako bi pomogli ublažiti suhoću očiju, provjerite sa svojim liječnikom o korištenju rješenja za podmazivanje, kao što su umjetne suze. Ako dođe do upale oka, provjerite sa svojim liječnikom odmah.

Isotretinoin može uzrokovati suhoću usta i nosa. Za privremeno olakšanje od usta suha, koristite bez šećera bombona ili guma, rastopiti komadići leda u ustima, ili koristite zamjenu sline. Međutim, ako je suha usta i dalje za više od 2 tjedna, provjerite sa svojim liječnikom ili stomatologa. Nastavljajući suhoća usta može povećati šanse za bolesti zuba, uključujući i karijesa, bolesti desni i gljivičnih infekcija.

izotretinoin nuspojave

izotretinoin

Izbjegavajte overexposing svoju kožu suncu, vjetru ili hladnom vremenu. Vaša koža će biti više skloni opekline, suhoća ili iritaciju, osobito tijekom prvih 2 ili 3 tjedna liječenja. Međutim, Vi ili Vaše dijete ne treba prestati uzimati isotretinoin osim ako je iritacija kože postaje previše žestoko. Ne koristite kvarcanje ili solarij.

Za pomoć isotretinoin raditi ispravno, korištenje krema za sunčanje ili sunblocking losione sa zaštitnim faktorom kože (SPF) od najmanje 15 na redovnoj osnovi. Također, nositi zaštitnu odjeću i kape.

Isotretinoin može uzrokovati neke ljude da se agitira, razdražljiv, ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i sklonosti ili postati depresivni. Ako vaše dijete, ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih nuspojava, provjerite sa svog liječnika odmah.

izotretinoin može povećati pritisak u glavi. To može povećati rizik od gubitka vida ili ozbiljne probleme u mozgu. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako imate loše glavobolja, zamagljen vid, vrtoglavicu, mučninu ili povraćanje, ili napadaje.

Ozbiljne kožne reakcije se mogu pojaviti s isotretinoin. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate bilo koji od sljedećih simptoma tijekom korištenja isotretinoin: mjehura, piling ili labavljenju kože, groznicu, proljev, svrbež, zglobovima ili mišićima, osip, crvene kožne promjene, često s ljubičasti centar, čireve, čirevi, ili bijele mrlje u ustima ili na usnama ili neuobičajen umor ili slabost.

Isotretinoin može uzrokovati kosti ili mišića problema, uključujući bol u zglobovima, bol u mišićima ili ukočenost, ili poteškoće u pokretu. Vi svibanj dobiti ozlijeđen lakše tijekom grubih sportova. Vi svibanj izliječiti sporije. Ako izotretinoin je za vaše dijete, recite liječniku ako mislite da vaše dijete ne raste kako treba.

Ne uzimajte vitamin A ili bilo koji vitamin dodatak koji sadrži vitamin A, uzimajući isotretinoin, osim ako nije drugačije režiji svog liječnika. To bi moglo povećati šanse za nuspojave.

Vrlo je važno da Vi ili Vaše dijete ne koristi vosak depilaciju za uklanjanje dlaka dok ste uzimajući isotretinoin i za 6 mjeseci nakon što ga je zaustaviti. Isotretinoin može povećati vaše šanse za ožiljke od voska epilacije.

Vrlo je važno da Vi ili Vaše dijete ne imati bilo kozmetičke postupke na glatke kože (npr dermoabrazija, laser) dok uzimate isotretinoin i za 6 mjeseci nakon što ga je zaustaviti. Isotretinoin može povećati vaše šanse za ožiljke od tih postupaka.

izotretinoin može utjecati na razinu šećera u krvi. Ako ste vi ili vaše dijete dijabetičar i primijetiti promjenu u rezultatima krvi ili urina šećera testova, provjerite sa svojim liječnikom.

Pankreatitis može se pojaviti dok koristite isotretinoin. Obavijestite svog liječnika odmah ako Vi ili Vaše dijete imate bolove iznenadno i žestoko želuca, zimice, zatvor, mučnina, povraćanje, groznica, ili nepromišljenost.

Isotretinoin može uzrokovati neke ljude da su problema sa sluhom u roku od nekoliko tjedana nakon početka snimanja. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete ima gubitak sluha, stalnu zvonjavu ili zujanje, ili bilo koje druge neobjašnjive šum u ušima.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate bolove ili osjetljivost u gornjem dijelu trbuha, blijede stolice, tamni urin, gubitak apetita, mučnina, neuobičajen umor ili slabost, ili žutim očima ili kožom. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema jetre.

Obavijestite svog liječnika odmah ako Vi ili Vaše dijete imate u trbuhu ili bol u želucu, rektalno krvarenje, ili tešku dijareju. To mogu biti simptomi ozbiljnog stanja koje se naziva upalne bolesti crijeva.

izotretinoin smanjuje broj nekih vrsta krvnih stanica u tijelu. Zbog toga, vi ili vaše dijete može krvariti ili se infekcija lakše. Da bi se s tim problemima, izbjegavajte biti u blizini ljudi koji su bolesni ili imaju infekcije. Perite ruke često. Ostanite daleko od grubih sportske ili druge situacije u kojima ste mogli biti modricama, rezati, ili ozlijeđenih. Četka i konac za zube nježno. Budite oprezni kada koristite oštre predmete, uključujući i britve i nokat škara.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija X Nije za uporabu u trudnoći

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Akne doksiciklin, klindamicin aktualna, eritromicin aktualna, tetraciklin aktualna, minociklin, Accutane, tretinoin tematska, Yaz, Yasmin, Ortho Tri-Cyclen, dapson aktualna, Retin-A, Epiduo, adapalen aktualna, Microgestin Fe 1/20, Vibramycin, Tazorac, Claravis, Differin, TriNessa, Minocin, Tri-Sprintec, Solodyn, Gildess Fe 1/20