kako je proširena intravaskularna koagulacija dijagnosticira?

Vaš će liječnik dijagnosticirati proširene intravaskularne koagulacije (DIC) temelji se na svoju povijest bolesti, fizičkog ispit i rezultate ispitivanja. Vaš liječnik će također tražiti uzrok DIC.

Akutna DIC zahtijeva hitno liječenje. Uvjet može biti opasna po život ako se ne liječi odmah. Ako imate znakove ili simptome teškog krvarenja ili stvaranja krvnih ugrušaka, nazovite 9-1-1 odmah.

Vaš liječnik će vas pitati da li imate ili ste imali bilo kakve bolesti ili stanja koja mogu potaknuti DIC. Za više informacija o ovim bolestima i stanjima, idite na “Što uzrokuje proširene intravaskularne koagulacije?”

Anamneza i prostornog Ispit

Vaš liječnik će vas pitati o znakovima i simptomima krvnih ugrušaka i krvarenja. On ili ona će također učiniti fizički ispit tražiti znakove i simptome krvnih ugrušaka i unutarnje i vanjsko krvarenje. Na primjer, vaš liječnik može tražiti krvarenje iz desni.

dijagnostički testovi

Da biste dijagnosticirali DIC, vaš liječnik može preporučiti krvne pretrage pogledati na krvne stanice i procesa zgrušavanja. Za ova ispitivanja, mala količina krvi je izvući iz krvne žile, obično u ruci.

Kompletna krvna slika (CBC) mjeri broj crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita u krvi.

Trombociti su fragmenti krvnih stanica koje pomažu u zgrušavanju krvi. Nenormalan brojevi trombocita može biti znak poremećaja krvarenja (nije dovoljno zgrušavanja) ili tromboze poremećaja (previše zgrušavanja).

Razmaz krvi je test koji može otkriti da li su vam crvene krvne stanice oštećene.

Sljedeći testovi ispitati proteini aktivni u procesu zgrušavanja krvi i koliko je vremena potrebno ih je da se formira krvni ugrušak.