kanamicin

Koristi za kanamicin

Pacijenti liječeni aminoglikozida na bilo koji način trebali biti pod strogim kliničkom pregledu zbog moguće toksičnosti povezane s njihovom uporabom. Kao i kod ostalih aminoglikozida, glavni toksični učinci kanamicin su njegovo djelovanje na slušnog i vestibularnog grana osmog živca i bubrežnih tubula. Neurotoksičnosti se manifestira bilateralnom gledaoci toksičnosti koji je često trajna, a ponekad i od strane vestibularnog orotoksičnosti. Gubitak visoka percepcija frekvencije obično se javlja prije nego što je primjetno klinički gubitak sluha i mogu se otkriti audiometara testiranje. Tu ne može biti klinički simptomi upozoriti razvoja kohlearni štetu. Vrtoglavica se može pojaviti i može biti dokaz vestibularnog ozljede. Druge manifestacije neurotoksičnosti mogu uključivati ​​ukočenost, trnce kože, trzanje mišića, i konvulzije. Rizik od gubitka sluha povećava sa stupnjem izloženosti koncentracijama ili high peak ili visokog žlijeba u serumu i dalje u tijeku, nakon povlačenja lijeka.

Oštećenje bubrega može se karakterizirati smanjen klirens kreatinina, prisutnost stanica ili odljeva, oligurijom, proteinurija, umrle urina specifične težine, ili dokaz o povećanju zadržavanje dušika (povećanje pecivo, NPN ili serumski kreatinin).

Rizici teških ototoxic i nefrotoksičnih reakcije oštro su porasli u bolesnika s oslabljenom funkcijom bubrega iu onih s normalnom funkcijom bubrega koji su primali visoke doze ili dugotrajno liječenje.

Prije Korištenje kanamicin

Bubrega i osmi funkciju živaca treba pozorno pratiti, pogotovo u patentima s poznatom ili se sumnja smanjenom funkcijom bubrega na početku terapije, kao i kod onih čija je bubrežna funkcija je u početku normalno, ali koji razviju znakove bubrežne disfunkcije tijekom terapije. Koncentracije davati parenteralno aminoglikozida treba pratiti kada je to izvodljivo da se osigura odgovarajuće razine i kako bi se izbjegle potencijalno toksične razine. Urina Treba ispitati smanjena specifičnu težinu, povećava izlučivanje proteina, a prisustvo stanica ili odljeva. Krv urea nitrogen, kreatinin u serumu, ili klirens kreatinina treba mjeriti povremeno. Serijski audiograms treba dobiti kada je to izvodljivo u bolesnika dovoljno stari da se testira, naročito kod visokorizičnih pacijenata. Dokaz orotoksičnosti (vrtoglavica, vrtoglavica, zujanje u ušima, rika u ušima i gubitak sluha) ili otoksičnost zahtijeva prilagodba doze ili obustavu lijeka.

Neuromuskularna blokada s respiratorna paraliza može dogoditi kada kanamicin je usadio intraperitonealno istodobno s anestezijom i lijekovima za opuštanje mišića. Neuromuskularne blokade Objavljeno je slijedeće parenteralnu injekciju i oralnu primjenu aminoglikozidi. Mogućnost pojave neuromuskularne blokade i respiratorne paralize treba uzeti u obzir ako se aminoglikozidi dati bilo kojim putem, osobito u bolesnika koji su primali anestetike, sredstva za neuromuskularne-blokiranje, kao što su tubokurarin, sukcinilholin, dekametonium, ili u bolesnika koji su primali ogromne transfuzije citrat antikoagulirajuće krv. Ako dođe do blokade, kalcija može smanjiti te pojave, ali mehanički respiratorni pomoć može biti potrebno.

Istodoban i / ili sekvencijalno sistemski, oralno ili lokalno korištenje kanamicin i drugi potencijalno nefrotoksičan i / ili neurotoksičnih lijekova, osobito polimiksin B, bacitracina, kolistin, amfotericin B, cisplatin, vankomicin i svih ostalih aminoglikozida (uključujući paromomicin) treba izbjegavati zbog toksičnosti može biti dodatak. Ostali faktori koji mogu povećati rizik pacijenta toksičnosti su starije životne dobi i dehidraciju.

Kanamicin se ne smije davati istovremeno s potentnim diuretika (etakrinska kiselina, furosemid, meralluride natrij, natrij mercaptomerin ili manitol). Neki diuretici sami uzrokovati orotoksičnosti i intravenski diuretici mogu povećati aminoglikozidom toksičnost promjenom koncentracija antibiotika u serumu i tkivu.

Terapija je povezana s potencijalnim neurotoksičnosti, ototoksičnosti i nefrotoksičnosti. Bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega, starije dobi, dehidracija, i onih koji primaju visoke doze ili dugotrajno liječenje su na povećan rizik od toksičnosti. Monitor bubrega i gledaoci funkcije tijekom liječenja i prekinuti terapiju ili prilagoditi dozu ako postoji dokaz o orotoksičnosti ili nefrotoksičnost. Aminoglikozidom izazvanog orotoksičnosti je obično nepovratno. Seruma koncentracije aminoglikozida treba pratiti kada je to izvodljivo da se osigura odgovarajuće razine i kako bi se izbjegle potencijalno toksične razine. Neuromuskularna blokada i respiratorna paraliza su također prijavljeni nakon administracije. Treba izbjegavati istodobna primjena drugih potencijalno neurotoksičnih ili nefrotoksičnih sredstva, ili snažnih diuretika.

Terapijski Klasa: Antibiotik

Pravilna uporaba kanamicin

Kemijski Klasa: aminoglikozidom

Kanamicin je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za kanamicin, sljedeći treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na kanamicin ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Iako nema konkretne informacije uspoređuju korištenje oralne kanamicin u djece s upotrebu u drugim dobnim skupinama, kanamicin ne očekuje se da će izazvati različite nuspojave ili probleme u djece nego u odraslih.

Mnogi lijekovi nisu posebno proučavao u starijih ljudi. Dakle, to se ne može znati da li oni funkcioniraju na isti način na koji to rade u mlađih odraslih osoba, ili ako oni uzrokuju različite nuspojave ili problema u starijih ljudi. Nema specifične informacije uspoređuju korištenje oralne kanamicin u starijih osoba s upotrebu u drugim dobnim skupinama.

Istraživanja kod žena ukazuju na to da je ovaj lijek predstavlja minimalan rizik za dijete ako se koristi tijekom dojenja.

Koristeći kanamicin s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebno u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Korištenje kanamicin s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje kanamicin. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

kanamicin se mogu uzeti na pun ili prazan želudac.

Nastavite uzimati kanamicin za puno radno vrijeme liječenja. Ne propustite niti doze.

Doza kanamicina biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze kanamicin. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu kanamicin, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

kanamicin nuspojave

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

kanamicin

Dostupnost Otkazani Otkazani

Trudnoća Kategorija D Pozitivan dokaz rizika

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Tuberkuloza, Active ciprofloksacin, levaquin, levofloksacin, Avelox, rifampin, izoniazid

Bakterijske infekcije ciprofloksacin, amoksicilin, doksiciklin, azitromicin, metronidazol, Augmentin, klindamicin

Peritonitis ciprofloksacin, metronidazol, klindamicin, Flagyl, vankomicin, ceftriakson, cefuroksim