lamivudin

Laktacidoza i teškim hepatomegaly s masnom, uključujući kobne slučajevima su izvijestili. Teške akutne egzacerbacije hepatitisa B zabilježeni su u bolesnika koji su prekinuli protiv hepatitisa B terapija (uključujući Epivir-HBV (R)) ili koji su ko-zaražena virusom hepatitisa B (HBV) i HIV-1, te su prekinuti Epivir ( R), pratiti jetrenu funkciju nakon prekida terapije. Epivir (R) Tablete i oralna otopina (koristi se za liječenje HIV-1 infekcije) sadrži veću dozu aktivnog sastojka (lamivudin) od Epivir-HBV (R) Tablete i oralna otopina (koristi se za liječenje kroničnog hepatitisa B). Pacijenata s HIV-1 infekcijom treba primiti samo oblike doziranja prikladne za liječenje HIV-1. Epivir-HBV (R) nije odobren za liječenje HIV-1 infekcije. HIV-1 otpor može pojaviti u kroničnom hepatitis pacijenata B-om sa nepriznate ili netretirane HIV-1 infekcije, nude HIV savjetovanje i testiranje na sve bolesnike prije početka liječenja s Epivir-HBV (R) i povremeno tijekom terapije.

Koristi za lamivudin

Terapijski Klasa: Antirctroviral Agent

Farmakološka Klasa: nukleozidnih inhibitora reverzne transkriptaze

Lamivudin neće izliječiti ili spriječiti HIV infekcije ili AIDS-a. Ona pomaže u održavanju HIV razmnožavanje i čini se da se uspori uništenje imunološkog sustava. To može pomoći odgoditi razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema obično povezanih s AIDS ili HIV-bolesti iz pojavio. Lamivudin neće vas čuvati od širenja HIV-a na druge ljude. Ljudi koji primaju lamivudin može i dalje imati drugih problema obično povezanih s AIDS ili HIV-bolesti.

Lamivudin se također koristi u liječenju kronične (dugoročne) hepatitis B virus (HBV).

lamivudin je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako se to uporaba nije uključen u označavanje proizvoda, lamivudin koristi u nekih bolesnika sa slijedećim medicinskim stanjem

Prije Korištenje lamivudin

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za lamivudin, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na lamivudin ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali dječje specifične probleme koje bi se ograničava korisnost lamivudin za liječenje HIV infekcije u djece od 3 mjeseca do 16 godina starosti. Međutim, sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene u djece mlađe od 3 mjeseca starosti.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali dječje specifične probleme koje bi se ograničava korisnost lamivudin za liječenje kroničnog hepatitisa B infekcije u djece od 2 do 17 godina starosti. Međutim, sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene u djece mlađe od 2 godine starosti.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost lamivudin u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne bubrega, jetre, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez i prilagodbu u dozi za bolesnika koji su primali lamivudin.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate lamivudin, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Koristeći lamivudin s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebno u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje lamivudin. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi lamivudin točno prema uputama liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

lamivudin dolazi s uputi o lijeku. Pročitajte i pažljivo slijedite upute. Pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Epivir® i Epivir-HBV® oba sadrže isti lijek, ali Epivir® ima više lijekova u svakoj tableti ili dozu tekućine. Koristite samo brand lamivudin da vaš liječnik propisao. Ako imate HIV ili AIDS-a, morate koristiti Epivir®. Ako imate hepatitis B, ali nemate HIV ili AIDS, možete koristiti Epivir-HBV®.

Vaš liječnik svibanj želite testirati na HIV prije nego što počnete koristiti Epivir-HBV® i tijekom liječenja. Vaš lijek može treba mijenjati na temelju tih rezultata ispitivanja.

Važno je uzeti Epivir® kao dio kombiniranog režima. Uzmi sve lijekove, liječnik propisuje u pravo doba dana. To će učiniti vaš lijekovi rade bolje.

Nastavite uzimati lamivudin za puno radno vrijeme liječenja, čak i ako ste vi ili vaše dijete početi osjećati bolje. Nemojte prestati uzimati bez provjere najprije sa svojim liječnikom. Kada vaš opskrba medicine je nizak, obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije vremena. Nemojte dopustiti sebi da teče iz medicine.

Ako koristite oralne tekućine, koristite posebno označena mjernu žlicu, doziranje špricu ili lijek šalicu za mjerenje svake doze točno. Prosječno kućanstvo žličica ne može održati odgovarajuću količinu tekućine.

Doza lamivudina biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze lamivudin. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Pravilno korištenje lamivudina

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Napomena: Bolesnici koji zahtijevaju tretman i za hepatitis B i bilo AIDS-a ili HIV treba slijediti raspored doziranja za HIV ili AIDS-a.

Ako propustite dozu lamivudin, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti napredak za vas ili vaše dijete na redovite posjete kako bi bili sigurni da je lamivudin radi ispravno. Krvi i urina mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Mjere opreza tijekom korištenja lamivudin

Ne koristite lamivudin ako Vi ili Vaše dijete je uzimanje zalkitabin ili lijekove koji sadrže emtricitabin ili lamivudin (npr Atripla®, Combivir®, Complera®, Emtriva®, Epzicom®, Stribild®, Trizivir®, Truvada®). Obavijestite svog liječnika odmah ako koristite bilo koji od ovih lijekova.

Dvije rijetke, ali ozbiljne reakcije na lamivudin su mliječne acidoze (nakupljanja kiseline u krvi) i toksičnost jetre, uključujući i proširenoj jetre. To su češći ako ste žena, vrlo težine (pretilo), ili su uzimanje anti-HIV lijekove za dugo vremena. Nazovite svog liječnika odmah ako ste vi ili vaše dijete ima želudac nelagoda ili grčeve, mučninu, povraćanje, ili proljev, smanjen apetit, opći osjećaj nelagode, mišićne grčeve ili bolove, neuobičajen umor ili slabost, problema s disanjem, ili žuta koža ili oči.

lamivudin može uzrokovati pogoršanje infekcije hepatitisom B, kada liječenje se prekida.

Pankreatitis može se pojaviti dok koristite Epivir®. Obavijestite svog liječnika odmah ako ste vi ili vaše dijete ima nagle i jake bolove u trbuhu, groznicu, zatvor, mučnina, povraćanje, groznica, ili nepromišljenost.

Vaš imunološki sustav može dobiti jači kad počnete uzimati Epivir®. To može uzrokovati skrivena infekcije u tijelu da postane aktivan. Obavijestite svog liječnika odmah ako ste vi ili vaše dijete primjetiti nikakve promjene u svoje zdravlje.

Epivir® može uzrokovati vi ili vaše dijete ima višak tjelesne masnoće. Obavijestite svog liječnika odmah ako primijetite promjene u svoj oblik tijela, uključujući i povećane količine masnog tkiva u vratu ili gornjem dijelu leđa, lice, oko prsa, ili području želuca. Možda ćete izgubiti salo s nogu, ruku ili lica.

Lamivudin ne smanjuje rizik prijenosa HIV infekcije drugima putem seksualnog kontakta ili kontaminacije putem krvi. HIV se može dobiti od ili širiti drugima preko zaraženih tjelesnih tekućina, uključujući krv, vaginalni tekućine, ili sjemenom. Ako ste zaraženi, to je najbolje da se izbjegne bilo seksualne aktivnosti koja uključuje razmjenu tjelesnih tekućina s drugim ljudima. Ako imate spolni odnos, uvijek nositi (ili imaju svog partnera trošenje) kondom ( “gume”). Koristite samo kondome izrađene od lateksa ili poliuretana i koristiti ih svaki put kada imate kontakt sa sjemenom, vaginalnom iscjetku ili krvi. Također, ne ponovno koristiti ili dijeliti igle ili opreme s kim. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome, provjerite sa svojim liječnikom.

lamivudin nuspojave

lamivudin

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija C rizika se ne može isključiti

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Hepatitis B Viread, Entecavirom, tenofovir, Epivir, baraclude, Pegasys

HIV infekcija Truvada, Atripla, Stribild Viread, Norvir, Complera

Nonoccupational ekspozicije Truvada, Atripla Viread, zidovudin, abakavir, tenofovir

Profesionalna izloženost Truvada, Atripla Viread, Isentress, zidovudin, abakavir