Lexapro

Antidepresivi povećavaju rizik od suicidalnog razmišljanja i ponašanja u djece, adolescenata i mladih odraslih osoba s velikim depresivnim poremećajem (MDD) i drugih psihijatrijskih poremećaja u kratkoročne studije. Kratkoročni studije nisu pokazale povećanje rizika suicidalnosti antidepresivima u usporedbi s placebom u odraslih preko 24 godina, a došlo je do smanjenja rizika antidepresivima u usporedbi s placebom u odraslih osoba u dobi od 65 ili više godina. Ovaj rizik mora biti uravnotežena s kliničkim potrebama. Praćenje bolesnika usko za kliničku pogoršava, suicidalnost, ili neobične promjene u ponašanju. Obitelji i skrbnici trebaju biti obaviješteni o potrebi za bliskom promatranje i komunikacije s prescriber. Nije odobren za uporabu u pedijatrijskih bolesnika mlađih od 12 godina.

Koristi za Lexapro

Terapijski Klasa: antidepresivni

Farmakološka Klasa: inhibitor ponovne pohrane serotonina

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali dječje specifične probleme koje bi se ograničava korisnost escitalopram u djece i mladih 12 godina i stariji s depresijom. Međutim, sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene u djece mlađe od 12 godina. Escitalopram može uzrokovati gubitak težine ili smanjenje apetita. Tinejdžeri koji će ga uzimati dulje vrijeme treba imati njihova težina i rast mjeren na regularnoj osnovi.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke escitaloprama u djece s generalizirani anksiozni poremećaj. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Prije Korištenje Lexapro

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost escitalopram u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju Hiponatremija (nizak natrija u krvi), te problema s jetrom dobne, koji mogu zahtijevati oprez i prilagodbu u dozi za bolesnika koji su primali escitalopram.

Studije u žena dojenja su pokazala štetne učinke za dojenčad. Alternativa ovim lijekovima treba propisati ili bi trebali prestati dojiti dok koristite ovaj lijek.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi ovaj lijek samo kao režiji svog liječnika da koristi svoje stanje koliko je god moguće. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

Ovaj lijek bi trebao doći sa priručnik. Pročitajte i slijedite ove upute pažljivo. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Escitalopram može se uzeti sa ili bez hrane. Ako vam liječnik kaže da se to na određeno vrijeme, slijedite upute liječnika.

Ako koristite oralne tekućine, protresti bočicu dobro prije mjerenja svake doze. Koristite označen mjernu žlicu, oralni šprice ili lijek šalicu za mjerenje svake doze. Prosječno kućanstvo žličica ne može održati odgovarajuću količinu tekućine.

Možda ćete morati da se escitalopram za mjesec dana ili dulje prije nego što počnete osjećati bolje.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Pravilna uporaba Lexapro

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi se omogućilo promjene u svom doze i kako bi se smanjile nuspojave. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru bilo kakvih neželjenih učinaka.

Nemojte uzimati escitalopram s monoaminooksidaze (MAO) inhibitora (npr izokarboksazid [Marplan®], linezolid (Zyvox®) metilen plavo injekciju, phenelzine [Nardil®], sclcgilin [Eldepryl®], tranilcipromin [Parnate®]). Nemojte početi uzimati escitalopram tijekom 2 tjedna nakon što prestanu inhibitora MAO i čekati 2 tjedna nakon prestanka uzimanja escitaloprama prije početka uzimanja inhibitora MAO. Ako ih uzeti zajedno ili ne čekati 2 tjedna, mogu se razviti zbunjenost, uznemirenost, nemir, želuca ili crijeva simptome, iznenadna visoka tjelesna temperatura, izuzetno visok krvni tlak ili teških konvulzija.

Nemojte uzimati escitalopram s pimozide (Orap®). Korištenjem ovih lijekova zajedno mogu izazvati vrlo ozbiljne srčane probleme.

Escitalopram može uzrokovati neki tinejdžeri i mladi biti uznemireni, razdražljivi ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i sklonosti ili postati depresivni. Neki ljudi mogu imati problema sa spavanjem, uzrujavati jednostavno, imaju veliki porast energije ili početi djelovati osvrće. Ako ste vi ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih neželjenih efekata, obavijestite svog liječnika odmah. Neka liječnik zna ako ste vi ili netko u vašoj obitelji ima bipolarni poremećaj (manično-depresivnog) ili je pokušao počiniti samoubojstvo.

Escitalopram može doći do ozbiljnih stanja koje se naziva sindrom serotonina ako se uzima zajedno s nekim lijekovima. Ne koristite escitalopram s buspiron (Buspar®), fentanil (Abstral®, Duragesic®), litij (Eskalith®, Lithobid®), triptofan, gospina trava, ili neka boli ili migrene lijekova (npr rizatriptana, sumatriptan, tramadol , Frova®, Imitrex®, Maxalt®, Relpax®, Ultram®, Zomig®). Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo koje druge lijekove uz escitalopram.

Nemojte naglo prestati uzimati ovaj lijek bez provjere najprije sa svojim liječnikom. Vaš liječnik svibanj želite da se postupno smanjiti količinu uzimate prije zaustavljanja u potpunosti. To će smanjiti šanse da povlačenje simptoma kao što su povećana anksioznost, spaljivanjem ili trnci osjećaje, zbunjenost, vrtoglavica, glavobolja, razdražljivost, mučnina, poteškoće sa spavanjem, ili neuobičajen umor ili slabost.

Mjere opreza tijekom korištenja Lexapro

Ovaj lijek može povećati rizik za krvarenje problema. Pobrinite se da Vaš liječnik zna ako također uzimate druge lijekove koji tanka krv, kao što je aspirin, nesteroidni protuupalni agensi, koji se nazivaju NSAR (npr diklofenak, ibuprofen, naproksen, Advil®, Aleve®, Celebrex®, Voltaren®), ili varfarin (Coumadin®, Jantoven®).

Ovaj lijek može uzrokovati Hiponatremija (nizak natrija u krvi). To je češći u starijih bolesnika, onih koji uzimaju diuretik lijekove za visoki krvni tlak, ili oni koji su se smanjile količine tekućine u tijelu, zbog teškog proljeva ili povraćanja. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate konfuzija, glavobolja, problema s pamćenjem, poteškoće s koncentracijom, slabost ili nestabilnost.

Ovaj lijek može uzrokovati neke ljude da postanu pospana, da imaju problema s mišljenjem, ili da imaju problema s kretanjem. Pobrinite se da znate kako reagirate na escitalopram prije početka vožnje, strojevima, ili napraviti bilo što drugo što bi moglo biti opasno ako niste na oprezu ili dobro koordinirani.

Upotreba alkohola ne preporuča u bolesnika koji su uzimali escitalopram.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Lexapro nuspojave

Lexapro (escitalopram)

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija C rizika se ne može isključiti

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Generalizirani anksiozni poremećaj cymbalta, escitalopram, venlafaksin, duloksetin, paroksetin, Paxil

Anksioznost Xanax, cymbalta, alprazolam, atenolol, lorazepama, hidroksizin

Veliki depresivni poremećaj trazodon, sertralin, Zoloft, cymbalta, Prozac, Wellbutrin

Depresija Xanax, trazodon, citalopram, sertralin, Zoloft, cymbalta