visoke terapijske smjernice tlak krvi – Pregled tema

Liječnici imaju više od jedne smjernice mogu slijediti za liječenje visokog krvnog tlaka. 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ako imate visoki krvni tlak, što će raditi sa svojim liječnikom za spuštanje. Vaš liječnik koristi smjernice pomoći napraviti plan liječenja koji je pravo za vas. Bez obzira koji smjernicu vaš liječnik koristi, vaš plan liječenja može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i ostati zdrav.

Idealno krvnog tlaka za odrasle je manji od 120/80. Visoki krvni tlak je 140/90 ili viši. 2

Liječnik će vam dati gol krvnog tlaka. Vi ćete želite pokušati zadržati svoj krvni tlak ispod svog cilja. Vaš cilj je na temelju dobi i zdravstvenom stanju. Prilikom tretmana se malo razlikuje o ciljevima krvnog tlaka za određene skupine ljudi. Bez obzira koji smjernicu vaš liječnik koristi, on ili ona će preporučiti cilj koji je pravo za vas.

Ako imate zdravstveni problem, kao što su dijabetes, bolesti srca ili bolesti bubrega, vaš cilj može biti manji od 140/90.

Ako nemate još jedan zdravstveni problem, vaš cilj može se temeljiti na svoju dob. Na primjer, ako ste stariji od 60 godina, vaš cilj može biti manji od 150/90.

Liječenje opcije za snižavanje krvnog tlaka uključuju promjene načina života i medicine.

Vaše opcije ovise o tome koliki je vaš krvni tlak, da li imate druge zdravstvene probleme kao što su dijabetes, te da li je bilo organi već oštećeni. Liječnik također može uzeti u obzir kako je vjerojatnije da su za razvoj drugih bolesti, posebno bolesti srca.

Krvni tlak

liječenje

Prehipertenzija (120-139 iznad 80-89)

promjene u načinu života

Visoki krvni tlak (140-159 iznad 90-99)

Promjene u načinu života, možda i medicina

Vrlo visoki krvni tlak (160 više od 100 ili više)

Medicina plus promjene načina života