vlakana: kako to štiti vaše srce

Lisa Cimperman ima obiteljsku povijest visokog kolesterola i srčanih bolesti, pa je znala da mora gledati što je jeo. No, prije nekoliko godina, odlučila je uzeti stvari jedan korak dalje, kada je rutinski test pokazao je da joj je kolesterol uvukao do 210 – granična visoka za ženu u njezinim 30-im godinama koji je inače prilično zdrava.

Cimperman, klinički dijetetičar na University Hospitals Case Medical Center, zamijenio gotovo svi od nemasnog mesa u svojoj prehrani s vlaknima bogate grah, slanutak, leća i mahunarke.

Godinu dana kasnije njena razina kolesterola pala je 30 bodova.

Njezino iskustvo je daleko od jedinstvene. Nekoliko studija je pokazalo da vlakna ste dobili, naravno, od hrane, kao dio ukupnog zdravoj prehrani, može pomoći da zaštitite svoje zujalica. To snižava kolesterol, smanjuje rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2, te pomaže kod mršavljenja.

Postoje dvije vrste to: topiva i netopiva, iako je većina vlakana bogate namirnice sadrže neke od oboje.

Vlakna također smatra ili “dijetalna” ili “funkcionalni”. I dijetalna vrsta je neprobavljiv dio biljke koje jedemo, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i orasi. Možete ga dobiti, naravno, u cijelu hranu. Funkcionalna kakav je izvađen ili su u laboratoriju – to je vrsta vlakana koje ćete naći u dodacima ili vlaknima obogaćena hrana.

Ipak, stručnjaci kažu da ne treba da ga overthink. Kažu da je najbolje da je cilj za uravnoteženu prehranu bogatu s puno vlakana natovaren hrane.

“To je cijeli uzorak koji izgleda kao da imaju učinak”, kaže Rachel Johnson, PhD, profesor nutricionizma na Sveučilištu u Vermontu. “Teško je dosađivati ​​se točan hranu. Hrana je kompleksna stvar. ”

Većina ljudi suradnik vlakana sa zdravom probavnom sustavu, a istraživanja su pokazala da može učiniti mnogo više nego samo vas redovita. Znanstvenici još uvijek rade shvatiti kako se to točno radi u tijelu, ipak. Neki od načina da to pomaže svoje srce uključuju

Snižava kolesterol. Topiva vlakna mogu smanjiti i “loš” LDL i ukupni kolesterol, možda tako što se vežu s česticama kolesterola u probavnom sustavu, te ih se kreće iz tijela prije nego što ste se upija.

zdrave, ukusne recepte, od te časopis Eating well.

Dok ste vježbanje, trebali brojati između …