vrućine: simptomi i liječenje

Melinda Ratini, DO, M; prosinca 03, 2014

Toplinska iscrpljenost je zbog vrućine bolesti koje se mogu pojaviti nakon što ste bili izloženi visokim temperaturama, a to je često popraćeno dehidracije.

Postoje dvije vrste toplinske iscrpljenosti

Iako je toplinska iscrpljenost nije tako ozbiljna kao toplinski udar, to nije nešto što treba uzeti olako. Bez odgovarajuće intervencije, toplinska iscrpljenost može napredovati do toplinskog udara, što može oštetiti mozak i druge vitalne organe, pa čak i uzrokovati smrt.

Najčešći znakovi i simptomi toplinske iscrpljenosti uključuju

Ako vi ili bilo tko drugi, ima simptome toplotnog udara, to je bitno da se odmah izaći iz topline i odmora, po mogućnosti u klimatiziranoj sobi. Ako ne možete dobiti unutar, pokušajte pronaći najbliže hladno i sjenovito mjesto.

Ostale preporučene strategije uključuju

Ako se takve mjere ne uspiju pružiti olakšanje u roku od 15 minuta, traže hitnu medicinsku pomoć, jer se ne liječi toplinska iscrpljenost može napredovati do toplotnog udara.

Nakon što se oporavila od iscrpljenosti vrućinom, vjerojatno ćete biti više osjetljivi na visoke temperature tijekom sljedećeg tjedna. Tako da je najbolje da se izbjegne vrućina i teške vježbe dok vam liječnik ne kaže da je siguran da nastavi svoje normalne aktivnosti.

Toplinska iscrpljenost je snažno povezana s indeksom topline, što je mjerenje koliko je vruće osjećate kada su učinci relativne vlažnosti i temperature zraka su u kombinaciji. Relativna vlažnost 60% ili više koči znoj isparavanje, što ometa sposobnost tijela da se ohladi.

Rizik od vrućine bolesti dramatično povećava kada je indeks topline penje do 90 stupnjeva ili više. Stoga je važno – posebno tijekom toplinskih valova – obratiti pažnju na prijavljenoj vručine, a također zapamtiti da je indeks topline je još veći kada se stoji u punom suncu.

Dok ste vježbanje, trebali brojati između …

Dok ste vježbanje, trebali brojati između …